In the Dutch Veluwe now lies the wildlife passage Kootwijkerzand. The passage allows indigenous animals to cross the busy A1 motorway safely and reconnects a natural landscape previously splintered by infrastructural sprawl.

Wildlife passage Kootwijkerzand | Royal HaskoningDHV

The concept is simple. In order to tie the ecoduct to its location an incision is made in the landscape. This functional piece of landscape is then extruded and forms the tectonic structure of the passage, while exposing the layers of earth that constitute the ground below. The plate is then landscaped to seemlessly tie it to the vegetation of the surrounding area.

Wildlife passage Kootwijkerzand | Royal HaskoningDHV

Wildlife passage Kootwijkerzand | Royal HaskoningDHV

The horizontal structure of the ecoduct is excentuated by means of Fiber Reinforced Plastic edge panels that curve along the outside edges of the structure and gradually disapear in the landscape. The abutments are finished in fair-faced concrete that is given a horizontal gradient ranging from dark brown to light grey, simulating the layered profile of the ground below.

Wildlife passage Kootwijkerzand | Royal HaskoningDHV

Wildlife passage Kootwijkerzand | Royal HaskoningDHV

ClientProRailPeriod2015 - 2018
LocationDe Veluwe, The NetherlandsServicesArchitecture, landscape design, project management
Scope7500m2 wildlife passageTeamMichiel Brink, Sven Spierings, Kirsten Colenbrander, Tarik Yajeb, Barend Bekker