Het gebied rond station Den Haag Centraal is ingrijpend veranderd. Het station zelf wordt de komende jaren verbouwd tot een moderne internationale openbaar vervoerterminal. Tijdens de verbouwing blijft het station in gebruik en heeft het station te maken met leegstand. NPC, onderdeel van Royal HaskoningDHV verbeterde met een creatieve oplossing het veiligheidsgevoel en de beleving.
Den Haag CS. © Royal HaskoningDHV

Eenvoudige en doeltreffende oplossingen

Wat opviel waren de vele donkere en lege ruimtes met name op de begane grond, in de plint van het gebouw. Onze adviseurs kozen ervoor om deze gevels binnen en buiten te beplakken met ruim 500m2 folie. Door het gebruik van geperforeerde folie kan men nog el van binnen naar buiten kijken, maar niet andersom. In het design is rekening gehouden met de kleuren (geel/groen) van de gemeente Den Haag afgewisseld met teksten van ‘Loesje’ die slaan op de huidige situatie en omgeving. Ook de typisch Haagse vogel de ooievaar, staat centraal. Een projectie van een ooievaar die continue in beweging is, blijft voor reizigers boeiend om naar te kijken. Als bindend element tussen de verschillende delen is gekozen voor helmgras, waarin de ooievaar zich prima thuis voelt.

De relatief voordelige en simpele oplossingen hebben bijgedragen aan een hogere klanttevredenheid en veiligheidsgevoel onder reizigers op dit station.