Voor de uitbreiding van de operatiekamers had het Reinier de Graaf Gasthuis beperkt ruimte beschikbaar op het huidige zorgcomplex. De keuze viel daarom om de nieuwe OK’s bovenop de naastgelegen parkeergarage te bouwen. In het ontwerp van de parkeergarage in 2012 was reeds rekening gehouden met een dergelijke uitbreiding, waardoor deze mogelijkheid bestond.

Echter, hoe ontwerp je een nieuw OK-complex bovenop een bestaande parkeergarage, zonder dat de trillingen van voertuigen voelbaar zijn tot in de OK? Het Reinier de Graaf ziekenhuis gaf de constructeurs van Royal HaskoningDHV dit complexe puzzelstuk voor de realisatie van een nieuw OK-complex. Voertuigen in deze onderliggende parkeergarage vormen een constante bron van trillingen, welke vanzelfsprekend niet voelbaar mogen zijn in de operatiekamers. Wij hebben onze expertise ingezet voor een constructief ontwerp dat voldoet aan de strikte trillingseisen.

Wij hebben een staalconstructie ontworpen die rust op dempers voorzien van veren. Dit is de meest efficiënte en economische oplossing. De veerdempers staan op de overgang tussen de parkeergarage en OK’s en filteren de trillingen van de voertuigen. Met behulp van metingen zijn de trillingen vooraf vastgesteld, tijdens de bouw gemonitord en wordt het ontwerp gevalideerd. Het resultaat is dat het nieuwe OK-complex onafhankelijk van de bewegingen in de onderliggende garage op zijn plaats blijft liggen.

De verscheidenheid aan eisen en randvoorwaarden maakt dit tot een uniek ontwerp. Het resultaat is een OK-afdeling waar je niet merkt dat je boven een parkeergarage opereert. Een knap staaltje techniek die de oplossing vormt voor een complex vraagstuk!

Contact

Nils Roovers

Consulting Engineer Structural Design / Associate Director

NL, Amsterdam

Verstuur bericht Verstuur bericht

Gerelateerde markten

Gerelateerde diensten