Download hier de casestudy Station Schiedam 

HET PROJECT

Station Schiedam Centrum werd in 2019 beoordeeld met een 6,6 volgens de Stationsbelevingsmonitor. Daarin vragen ProRail en NS aan reizigers o.a. hoe het wachten op het station en de beschutting tegen wind en kou wordt ervaren. ProRail en NS streven naar een landelijk gemiddelde van 7,5. Reden om op station Schiedam Centrum verbetering door te voeren om de reizigers een prettig en comfortabel verblijf te bezorgen.

NS heeft Royal HaskoningDHV gevraagd de twee leegstaande kiosken op de perrons tot comfortabele wachtruimten voor reizigers te transformeren. Het ontwerp is in opdracht van NS Stations gemaakt, in samenwerking met Bureau Spoorbouwmeester. Het project is gerealiseerd door Temmink Bouwprojekten.

“Dit project is doelgericht uitgevoerd. Het team heeft ons ontzorgt en daardoor ben ik zeer tevreden over de samenwerking.”

René Zirkzee, Sr. Technisch ontwikkelaar, NS Stations

DE UITDAGING

Terug naar de oorspronkelijke architectuur

Station Schiedam | RoyalHaskoningDe leegstaande kiosken op de perrons van station Schiedam Centrum hebben hun functie door de jaren heen verloren. De grootste uitdaging in dit project was het terugbrengen van de architectuur van de oorspronkelijke kiosken, ontworpen door de Spoorbouwmeester K. (Koenraad) van der Gaast in de jaren 50. Door de jaren heen zijn de kiosken aangetast (andere functie, andere invulling, andere kleur-/materiaalstelling), waardoor de kenmerkende architectonische elementen niet meer goed herkenbaar waren. Ook waren er weinig tekeningen van het ontwerp van de oorspronkelijke kiosken beschikbaar.

Prettig wachten op de trein

Op de perrons van station Schiedam Centrum kan het flink waaien en koud zijn. Dit komt door de ligging van het station. Het perron is daarom vaak geen comfortabel verblijf. De uitdaging voor dit project was om met de komst van de wachtruimten, een veilig en comfortabel gevoel te creëren voor reizigers. Om zo de sociale veiligheid te waarborgen.

ONZE OPLOSSING 

'In de geest van Van der Gaast'

In nauw overleg met Bureau Spoorbouwmeester en NS Stations hebben wij het ontwerp voor de wachtruimten gemaakt. Het originele casco van de kiosken is behouden, maar het interieur was helaas niet meer voldoende herkenbaar. Op basis van foto's uit het archief, onderzoek naar de stijl van Koen van der Gaast en onderzoek op de locatie hebben we de originele kenmerken van de kiosken weten terug te brengen. 'In de geest van Van der Gaast'

Station Schiedam | RoyalHaskoningStation Schiedam | RoyalHaskoning

Hergebruik

We hebben zoveel mogelijk elementen hergebruikt, waaronder de gehele constructie, de wanden en het dak. Maar het oorspronkelijke Teak-houten-lattenplafond was helaas verdwenen. Hier is een nieuwe, duurzame variant voor in de plaats gekomen.

Vernieuwde elementen

Ook zijn er vernieuwde elementen toegepast. De vloer, de houten betimmering, het plafond met verlichtingselementen en de entree met toegangsdeuren zijn vernieuwd. Omdat transparantie belangrijk is vandaag de dag, zijn de glasvlakken vergroot ten opzichte van de oorspronkelijke kiosken. Om zo de sociale veiligheid te vergroten.

Van ontwerpfase tot en met de uitvoeringsbegeleiding

Wij hebben NS Stations gedurende het gehele traject ontzorgd door het hele proces te begeleiden. Van ontwerpfase tot en met de uitvoeringsbegeleiding.

DE RESULTATEN

  • De architectonische stijlkenmerken van Koen van der Gaast zijn teruggebracht. 
  • Er is in goed overleg een ontwerp gemaakt dat past bij de wensen van NS Stations én Bureau Spoorbouwmeester. 
  • Er is nu ruimte voor reizigers om beschut te wachten op de trein. Dit draagt bij aan de gebruikersbeleving op het station.

Contact

Mark Groeneveld

Architectonisch ontwerper Stationsomgeving

Verstuur bericht Verstuur bericht

Meer informatie

Station Schiedam | RoyalHaskoning

 

Gerelateerde markten