Het unieke ontwerp in de vorm van een Zaanse Huiskamer zal het nieuwe onderkomen van vijf culturele instellingen vormen. Royal HaskoningDHV ontwierp samen met architectenbureau MVRDV het nieuwe Cultuurcluster van Zaanstad. Door duurzaamheid als uitgangspunt te nemen gaat Royal HaskoningDHV de uitdaging aan het Cultuurcluster klimaatneutraal en toekomstbestendig te maken. De integrale benadering en slimme mix van een overtuigend architectonisch concept, duurzame technologieën en flexibele constructie, levert een financieel en technisch sterk concept op.
Zaanstad cultuurcluster | Royal HaskoningDHV

© Royal HaskoningDHV en MVRDV Architecten

Wensen gemeente, gebruikers en architect verenigd in één totaaloplossing

De lat ligt hoog: een ontwerp dat past bij de identiteit van de Zaanstreek, waarin de verschillende cultuurinstellingen zichtbaar en herkenbaar zijn én de specifieke eisen van alle belanghebbenden worden verenigd. Een sterk interactief proces, mede door inzet van Virtual Design & Construction (VDC), levert hierin afgewogen en toepasbare oplossingen op. In dit proces staat samenwerking, transparantie, draagvlak en bieden van flexibiliteit centraal. Royal HaskoningDHV is daarnaast verantwoordelijk voor het constructief ontwerp, installatietechniek, akoestiek, bouwfysica, brand- en sociale veiligheid, kostenbeheersing en mobiliteit / infrastructuur.

Duurzaam en toekomstbestendig

'Zaanstad klimaatneutraal 2020': een heldere doelstelling vanuit de Gemeente Zaanstad. Cultuurcluster Zaanstad levert er een belangrijke bijdrage aan. Als trekker van het technische team zorgde Royal HaskoningDHV dat de architectuur en techniek zo werden ingezet dat in de integratie hiervan zoveel mogelijk meerwaarde ontstaat.

De compacte gebouwvorm van de Zaanse Huiskamer zorgt ervoor dat de warmte en koeling optimaal wordt benut. Uitstekende isolatie, zonwering, maar ook juist selectief toelaten van daglicht, zorgen voor een lagere energievraag. Door duurzame energieopwekking zoals zonnecollectoren kan het Cultuurcluster voor een groot deel in de eigen energievraag voorzien. Verlichting, ventilatie, koeling en verwarming worden allen gestuurd op vraag. Al deze toepassingen leiden tot een gebouw met een hoge duurzaamheidscore. Door niet in te zetten op één facet van het gebouw, maar te kijken naar de gehele levenscyclus en slimme keuzes te maken in de combinatie van gebouwvorm, gebouwschil, vluchtconcept, natuurlijke bronnen, flexibiliteit en aanpasbaarheid van indeling en draagstructuur, ontstaat er een duurzaam en toekomstbestendig gebouw.

Van poppodium en filmzaal tot bibliotheek en radiostudio

Het Cultuurcluster in Zaandam komt aan een nieuw hoger gelegen plein tussen het centraal station en het stadscentrum. In het Cultuurcluster komen Filmhuis De Fabriek, Poppodium De Flux, Fluxus Podiumkunsten, Fluxus Beeldende Kunst, Fluxus Muziekschool, De Bieb, Babel Podium voor Vormgeving en Zaanradio. Het poppodium op de begane grond biedt ruimte aan circa 500 bezoekers en is multi-inzetbaar. Onder het nieuwe stadsplein komen onder meer de P&R en taxistandplaatsen, met aansluitend een (NS) fietsenstalling.

Royal HaskoningDHV werkt in het ontwerptraject nauw samen met architectenbureau MVRDV, bureau Theateradvies en lichtontwerpers Viabizzuno. Als alles volgens planning verloopt, kan de bouw eind 2016 of begin 2017 beginnen.