Pal naast de ZOO in Antwerpen wordt het nieuwe Elisabeth Center Antwerpen (ECA) gebouwd. Het ontwerp voor de nieuwbouw is van Ian Simpson Architects, in samenwerking met Kirkegaard Associates en Bureau Bouwtechniek. Het biedt onderdak aan een grote concertzaal en een congrescentrum. Royal HaskoningDHV begeleidt de aannemer in het realiseren van het akoestisch ontwerp van het nieuwe Elisabeth Center Antwerpen.

Constructie van het nieuwe Elisabeth Centre in Antwerpen | Royal HaskoningDHV

Het nieuwe complex ligt in het hart van de stad Antwerpen, en wordt een omgeving voor klassieke muziek maar ook voor rock, pop, wereldmuziek en musicals. Nationale en internationale congressen zullen er hun deelnemers op een kwalitatieve en hedendaagse manier kunnen verwelkomen. Het gebouw wordt ook de thuishaven voor de Filharmonie (Royal Flemish Philharmonic).

Concertzaal met congrescentrum

Het consortium THV Elisabeth heeft de opdracht gekregen voor de bouw van de concertzaal met congrescentrum. Het bouwplan omvat een totaal nieuw complex van 25.000 m2, met als blikvanger een concertzaal die plaats biedt aan 2.000 toeschouwers. De aannemer heeft met het verkrijgen van de opdracht van de KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen) een leveringsverplichting aan de bouwheer om de gestelde eisen in het ontwerp te realiseren.

Realiseren van het bedoelde ontwerp

Omdat er diverse complexe akoestische voorzieningen benodigd zijn voor het juist kunnen functioneren van het gebouw, heeft het THV consortium Royal HaskoningDHV gevraagd ze bij het bouwproces te ondersteunen. Gedurende de uitvoeringsfase heeft Royal HaskoningDHV zich ingezet opdat de akoestische aspecten zoals in de aanbestedingsstukken omschreven op een juiste manier zijn meegenomen bij de realisatie.

“Wij zijn ervoor verantwoordelijk dat het bedoelde ontwerp gerealiseerd wordt. Er zijn veel complexe akoestische aspecten omschreven in de aanbestedingsstukken. Onze taak is ervoor te zorgen dat de aannemer deze op de juiste manier verwerkt, zodat het gebouw de bedoelde akoestische prestatie krijgt”, zegt projectleider Caroline Kaas. Niek Janssen, adviseur akoestiek en theatertechniek voegt toe: “We denken actief mee in de uitvoering met het akoestisch en architectonisch ontwerp als uitgangspunt. Zo hebben we bijvoorbeeld ook meegedacht over de ontdreuning van de houten panelen die als afwerking van de concertzaal zijn gekozen. De akoestisch adviseur wilde koste wat het kost voorkomen dat een mogelijk uitklinkverschijnsel van deze wandpanelen de akoestiek van de zaal zou kunnen beïnvloeden. Op een vergelijkbare manier hebben we meegedacht met het trillingsgeïsoleerd plaatsen van alle technische installaties. Het was hierbij zeker in het belang van de aannemer dat de besluiten die hier genomen zijn ook kostentechnisch verantwoord zijn.”

Vanaf november 2016 zal de concertzaal in gebruik genomen gaan worden.