Het hoofdkantoor van Royal HaskoningDHV in Amersfoort is in de jaren 70 ontworpen door architect David Zuiderhoek. Het uitgangspunt voor het ontwerp is dat het gebouw binnen een groene en gezonde werkomgeving de communicatie tussen de ingenieurs moest bevorderen.
De grote open kantoortuinen rond de aantrekkelijke binnentuin in het midden van het pand worden tot op de dag van vandaag met veel plezier gebruikt.

Gesteld kan worden dat het kantoorgebouw een van de best gelukte voorbeelden is van structuralisme in de hedendaagse Nederlandse architectuur. Royal HaskoningDHV’s renovatie van het 40 jaar oude pand heeft de duurzame ambities van het bedrijf onderstreept.

Het energieverbruik en CO2-reductie is geanalyseerd door een hog-gekwalificeerd multi-disciplinair ontwerp team. Op basis van effectiviteit en kostenbesparing zijn verschillende verbeteringen aan het pand gedaan.

De gevels bestaan volledig uit zonlicht-regulerend glas, waardoor meer daglicht kan doordringen tot de werkplekken zonder dat dit tot overlast zorgt. Daarnaast is het energie label van het pand verbeterd van label G tot EPA label A, wat vergelijkbaar is met het energieverbruik van een nieuw opgeleverd pand.

De karakteristieke open structuur van het pand is in tact gebleven door het toepassen van innovatieve brandwerende schermen in de vorm van mist-schermen. Ten slotte is besloten de directe omgeving van de binnentuin aan te passen waardoor het het gevoel van het werken midden in de natuur nog beter tot zijn recht komt.

Feiten & Cijfers

KlantDHV Group
Locatie
Amersfoort
Omvang
19,200 m2 bruto kantooroppervlak
Periode
2006 - 2011
Expertise Architectuur