Copyright: MVRDV architects, www.mvrdv.com

Veiligheid en interactie gaan hand in hand in nieuw Collectiegebouw

Geen ruimte om alle kunst tentoon te stellen aan het publiek, maar wel de wens om zoveel mogelijk te kunnen laten zien? Dan biedt een modern en interactief depot de oplossing. Met dit plan voor ogen schakelde het Rotterdamse museum Boijmans van Beuningen Royal HaskoningDHV in. Erik Stam, projectleider veiligheid bij Royal HaskoningDHV: "Wij denken mee over inrichting en veiligheid van dit nieuwe Collectiegebouw."

Het doel is een hypermodern depot, waar het publiek een kijkje kan nemen achter de schermen bij het restauratiewerk én de opgeslagen kunst kan bewonderen. Op interactieve wijze. Volgens Boijmans van Beuningen is dat wat we verstaan onder hedendaagse museumbeheer. "Het gaat om een waardevolle collectie en dus is veiligheid een essentieel onderdeel van het plan", aldus Stam.

Open depot als integraal onderdeel van het museum

"Boijmans van Beuningen wil graag een 'open' museum zijn en aan het publiek laten zien hoe het er dagelijks aan toe gaat. Het depot is een wezenlijk onderdeel van het museum. Het is interessant voor het publiek om te zien wat daar gebeurt en welke kunstwerken er zijn opgeslagen. Een groot deel van de collectie hangt immers niet in het museum, maar is wel van waarde voor het publiek", zegt Stam, die vertelt bezig te zijn met de plannen hoe dit gedeelte van de collectie aan het publiek te tonen.

Virtuele maquette collectiegebouw

Kwaliteit van kunst waarborgen

"De bezoeker van het museum moet met enkele handelingen een goed beeld krijgen van wat er zich in het Collectiegebouw bevindt en wat er gebeurt", zegt Stam. "Maar, belangrijke eis van een depot is dat het er donker is. Dat is nodig om de kwaliteit van de collectie te waarborgen. Met gedimd licht is veel mogelijk, is onze ervaring met het Stadsarchief in Amsterdam. Daar kunnen bezoekers spelen met de verlichting, ze kunnen bijvoorbeeld switchen van blauw licht naar een andere zachte kleur."

Veiligingsmaatregelen inpassen

"Bij het Booijmans van Beuningen gaan we nog een stap verder door de restauratieruimte ook toegankelijk te maken. Het plan is om met veel glas te werken en zo openheid te creëren. Verlichting kan door het publiek worden ingeschakeld en schakelt na verloop van tijd automatisch uit. LED lichtbronnen zorgen ervoor dat UV-straling en temperatuurschommelingen minimaal zijn. In eerste instantie gaan we uit van stromen: zowel van bezoekers en personeel als logistieke stromen. Vervolgens plannen we hoe we zoveel mogelijk de veiligheidseisen bouwkundig kunnen meenemen. Want, al wordt het depot dan interactief, dat gaat wel hand in hand met de vereiste veiligheid", laat Stam weten. De architect is daarom nauw bij het proces betrokken om erop toe te zien dat zijn visie intact blijft. "Tot slot brengen we de ruimte in kaart die gemonitord moet worden en passen de beveiligingsmaatregelen in. Het is de bedoeling dat niemand last heeft van een ander."