19 aug 2019

De grootste fietsenstalling ter wereld is vandaag officieel geopend in Utrecht door staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven. Fietsenstalling Stationsplein, gerealiseerd in opdracht van de gemeente Utrecht, ProRail en NS, biedt ruimte aan 12.500 fietsen en is hiermee naar verwachting de grootste ter wereld. De drielaagse fietsenstalling, die de Betonprijs 2017 in de categorie Utiliteitsbouw won, biedt een slimme parkeeroplossing voor de duizenden fietsen van reizigers van en naar Utrecht Centraal, het grootste transportknooppunt van Nederland. Royal HaskoningDHV verzorgde het integraal ontwerp van de betonnen draagconstructie en installaties van de fietsenstalling. Daarnaast adviseerden wij over de meest efficiënte en veilige fietsroutes in en rond de stalling.

 

Integraal ontwerp

Onze constructeurs stonden voor een mooie uitdaging: het ontwerp van Ector Hoogstad Architecten vertalen naar een integraal ontwerp, waarbij het dak van de stalling fungeert als basis voor het verhoogde Stationsplein. De constructie moet voldoende draagkracht hebben voor de activiteiten op het plein en tegelijkertijd voldoende capaciteit bieden aan de fietsenstalling. De ontworpen installaties zijn praktisch onzichtbaar, met als voordeel dat fietsers daglicht en optimaal overzicht hebben in de kelder.

Met behulp van BIM (Building Information Model) werkten wij nauwkeurig samen met alle medeontwerpers en hielden wij rekening met de omliggende bouwactiviteiten zoals station en Hoog Catharijne. Dit zorgde ervoor dat de constructie ook bij nieuwe wensen en eisen goed aan bleef sluiten bij de uitdagende toekomstplannen van het stationsgebied.

Bereikbaarheid, veiligheid en comfort voorop

Gedurende het bouwtraject moesten bussen, trams, auto’s, taxi’s, fietsers en voetgangers het station veilig kunnen blijven bereiken. Optimale doorstroming van alle verkeersstromen tijdens de bouw was dan ook essentieel. De bouw is gefaseerd uitgevoerd, waarin wij verantwoordelijk waren voor de infrastructuur, op basis van het multimodaal transportknooppunt concept. Simulaties zijn ingezet om ervoor te zorgen dat (tijdelijke) routes pasten bij menselijk gedrag, met als doel veiligheid en comfort voor de reiziger.

Ook in de fietsenstalling is rekening gehouden met het gedrag van fietsers: van een logische en veilige routing door de fietsenstalling voor een vlotte doorstroming, tot voldoende licht en zichtlijnen voor een comfortabel verblijf. Dankzij de integrale aanpak vullen architectuur, constructie en infrastructuur elkaar in en rond de fietsenstalling goed aan. Het resultaat is een binnenstedelijke fietsenstalling met een enorme capaciteit, waar fietsers comfortabel, veilig en snel hun weg op het station of in de stad kunnen vervolgen.

Aanpak stationsgebied Utrecht

Fietsenstalling Stationsplein is tot stand gekomen door samenwerking tussen de gemeente Utrecht, de NS en ProRail. De stalling is onderdeel van het grootschalig bouwproject voor het gehele stationsgebied rondom Utrecht Centraal. Behalve bij de fietsenstalling zijn wij ook betrokken bij het constructief ontwerp van de Hoogwaardig Openbaar Vervoerstrook (HOV-baan) met viaduct en de indrukwekkende overkapping over het Stationsplein.