The growing population of the city of Zaanstad in the Netherlands creates pressure for more housing, transport connections and facilities, while providing opportunities to improve quality of life and sustainability for the local population. The extension of Zaandam station is designed to cope with increasing passenger numbers while improving access and connections for pedestrians and cyclists.

The design had three parts: a new level above the platforms to provide a new entrance to the station and connect the city centre with the west side; a bicycle park; and changes to the station building, including new lifts and entrance to the station.

A key challenge was the height of the extension which was constrained by the existing overhead line and cables. Any changes to these had to be kept to a minimum. Furthermore, as is common in projects at busy rail stations, there was a narrow window for execution as the station needed to be kept in service.

Integrated design addresses engineering and implementation challenges

Royal HaskoningDHV addressed these challenges within a single, integrated design. To minimise the thickness of the plate over the tracks, triangular columns were used. To optimise use of space fittings on the platform are small but the shape enables them to provide wide support at the plate height. Floor parts were designed as cassettes with the finishing already prepared so they could be laid in one go and there was no need for further operations on site. The implementation was scheduled in phases to use the time efficiently, and methodology included in specifications.

The bicycle shed reflects the shape and design of traditional drying sheds in the region. It has an open façade and the floor rises towards the centre of the building where voids allow light to enter, creating an open and transparent building which contributes to the comfort and safety of users.

Related markets