A long time ago canal boats were being pulled by horses along a path on the banks. Curves in the canal were navigated by pulling the rope around a ‘rolpaal’, a guiding post with a rolling pivot.
Rolpaalbrug | Royal HaskoningDHV Architects
Situated in a wide curve of the Niedorpervaart the ‘Rolpaalbrug’ is the link between the junction at ‘Verlaat’ and the northern nature reserve Boomerwaal. The new bridge spans the canal and both shores in a spacious way. The relation between the bridge and the junction is strengthened by the sculpturally shaped abutment on the south side.
Rolpaalbrug | Royal HaskoningDHV Architects
Towards the northern bank the bridge tapers to a more slender line, resembling a diving-board that barely touches the embankment. Side panels in profiled concrete give a dynamic expression to the bridge, the ribs in the profile equally disguise the real joints between the panels. The canal is an ecological corridor. Hence the dike underneath the bridge is furnished with trunks and stones to provide shelter to small mammals and reptiles. Next to the new bridge a tunnel for slow traffic also accommodates tractors.

Rolpaalbrug | Royal HaskoningDHV Architects

Rolpaalbrug | Royal HaskoningDHV Architects

Rolpaalbrug | Royal HaskoningDHV Architects

Back to Architecture

Contact us

Facts & numbers

ClientProvince of Noord-Holland
City
Verlaat, Niedorp
Country
The Netherlands
Period
2006 - 2013
Expertise
Architecture, Landscape Design
Team
Joris Smits, Jurgen Boonstra

Related markets