New building University Amsterdam NL

The result will be a self-sufficient building in terms of energy, with flexibility for future adjustments.

The first tenants of the offices will be scientific research groups. There is scope for innovative teaching such as intensification, digitization, a range of study areas, and space for people to come together to exchange knowledge.

The heart of the building will be formed by the atrium on the ground floor, where the grand café and shops will also be located. The first floor will accommodate the Library Learning Center (LLC). Architects Barry van Waveren and Jeroen van Schooten of Team V Architecten (formerly Meyer and Van Schooten Architects) have designed a modest, flexible and sustainable (Breeam Excellent) building.

The NU.VU Building will ascend in steps, so that on the campus side it will be seven stories high and on De Boelelaan side it will be twelve storeys high. The whole building will have 31,000 m2 of floor space and will be used mainly by computer scientists from VU University Amsterdam and the University of Amsterdam, as well as by students from all faculties.

Time lapse of the construction of the new building  

New University building - time lapse until August 2015 from Boele & van Eesteren on Vimeo.