Related to: competitive advantage

Royal FloraHolland, the largest floriculture marketplace in the world, is renovating an office building in line with its real estate development programme to create a more vibrant, collaborative working environment to benefit employees, customers and suppliers.

Royal FloraHolland is a cooperative which connects flower growers with buyers to create the largest floriculture marketplace in the world. In order to define and realise its development programme, we worked closely with Royal FloraHolland and internal stakeholders to craft a workplace concept which brings together key elements such as user behaviour, technology, furniture and installations. The resulting ambition document provides a blueprint for Royal FloraHolland’s office developments.

Expert team responds quickly to changing project brief

The renovation project has relied on input from Royal HaskoningDHV experts across multiple disciplines. Together we have created an agile team, able to handle all aspects of the project and respond quickly when new questions arise.

For example, during the course of the project, Royal FloraHolland asked us to explore improvements in circularity. The renovation had been planned to align with our client’s sustainability ambitions, for example achieving the required BREEAM certification. Then, at the fit-out stage, we worked with Royal FloraHolland to establish an ambition on what circularity should mean for the organisation and investigated where there were opportunities for improvements. We looked at how waste streams from the primary process could be turned to materials used in the fit out and introduced additional questions for contractors.

Furthermore, the build occurred in the midst of the Covid-19 crisis. We were able to respond quickly and flexibly with a new layout to accommodate a safe way of working through having all the knowledge and expertise about the re-design in-house.

Design creates visible connections with primary business

Another of Royal FloraHolland’s ambitions was to ensure that visible connections were made between the building and the business. This extended well beyond logos and, for example, the building is a living lab for greenery in the work environment. Most noticeable is a large green wall as a backdrop for the reception. The wall incorporates living plants and a digital screen, making further connections with Royal FloraHolland’s ways of working. Furthermore, the wall is constructed from the trusses used in the primary transportation processes. Also, the company’s distinctive plant containers are integrated in the design. All these elements ensure the building connects with Royal FloraHolland’s core business in an appropriate way.